foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Gminne Centrum Kultury i Rekreacji

im. Jana z Domachowa Bzdęgi w Krobi

W środowe listopadowe popołudnie na deskach Gminnego Centrum Kultury i Rekreacji w Krobi odbyła się promocja słuchowiska „Na herbatce u Fenrycha”.

Scena zamieniła się w studio nagrań, gdzie osoby czytały tekst. Była też osoba realizator nagrań, która to wszystko nagrywała. Aktorzy dysponowali strojami a także rekwizytami, którymi wytwarzali dźwięki. Prezentowane słuchowisko dotyczyło targów poznańskich i Powszechnej Wystawy Krajowej, zwanej w skrócie PEWUKĄ. To słowo kilkakrotnie padało w trakcie słuchowiska. PEWUKA miała miejsce w 1929 r. w Poznaniu, właśnie na targach poznańskich. Zorganizowana została z okazji 10-lecia niepodległości, w celu prezentowania dorobku gospodarczego niepodległego Państwa. W wystawie tej uczestniczył również zakład z Pudliszek. Na PEWUCE rozmawiano o interesach, a po pracy w kawiarniach poznańskich toczyło się życie towarzyskie. W spektaklu wystąpili: Jagna Knapp, Alojzy Pawlaczek, Marek Hałas, Agnieszka Wujek, Filip Konieczny i Krzysztof Polowczyk. Scenariusz napisała Joanna Ciechanowska- Barnuś, reżyserowała Ula Kijak. Konsultacją merytoryczną  zajmował się Andrzej Miałkowski. Warto zaznaczyć, że Joanna Ciechanowska Barnuś pisząc scenariusz słuchowiska o Stanisławie Fenrychu postanowiła wziąć udział w konkursie ogłoszonym przez  Gazetę Wyborczą „Nieznani bohaterowie naszej niepodległości” i zdobyła I miejsce. W dniu premiery słuchowiska także uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Pudliszkach przedstawili scenkę o życiu rodziny Fenrychów.

Na holu Gminnego Centrum Kultury i Rekreacji w Krobi można było obejrzeć wystawę poświęconą Stanisławowi Fenrychowi i jego rodzinie a także skosztować zupy pomidorowej i produktów, które wypromował Stanisław Fenrych a przygotowane były na warsztatach kulinarnych zorganizowanych dla młodzieży.

FOTORELACJA

Czytaj więcej...

W warsztatach kulinarnych wzięli udział uczniowie z klasy 7. Na zajęciach rozmawiali o  potrawach, które mogłyby zagościć na stole u Stanisława Fenrycha podczas uroczystego przyjęcia. Wspominali dawne czasy i produkty, dzielili się spostrzeżeniami na temat różnych przetworów powstałych w założonej przez Fenrycha przetwórni. Dyskutowali na temat zmian w dzisiejszej produkcji, sposobów przechowywania warzyw, marmolady, ketchupu, kontynuacji dzieła Stanisława Fenrycha.

Uczniowie przygotowali zupę pomidorową, sałatkę kalafiorową z pomidorem i serem feta, sałatkę z fasolek, kukurydzy i selera. Hitem okazała się sałatka z makaronu, pora i suszonych pomidorów. Ponadto uczennice przygotowały ponad 200 rogalików z marmoladą wieloowocową. Powstały dwa biało-czerwone torty podkreślające patriotyczną postawę Stanisława Fenrycha. Ogromnym wyzwaniem było przygotowanie poczęstunku składającego się z kilku potraw i zwiększonej liczbie porcji. Dzieci zapoznały się z obróbką poszczególnych produktów, warzyw, celowością doboru temperatury i poziomu piekarnika, ale również mąki, tłuszczu, śmietany ze względu na rodzaj ciasta. Podczas zajęć kulinarnych uczniowie nabywali oraz rozwijali umiejętności posługiwania się sprzętem AGD, a także obsługą sprzętu gospodarstwa domowego. Analizowali przepisy. Przygotowali produkty, czyścili, myli, skrobali, kroili, ważyli, odmierzali odpowiednią ilość danego składnika potrawy. Przez cały czas zwracali uwagę na estetykę i kulturę języka, fachowe nazwy produktów. W trakcie zajęć ugruntowali też swoją wiedzę na temat przyczyn psucia się żywności oraz sposobów przechowywania rozmaitych produktów.

Uczestnicy sprawnie wykonywali powierzone im zadania, chętnie współpracowali w grupie, doskonale radzili sobie z przywróceniem porządku i ładu w kuchni. Stoły zostały starannie nakryte i ładnie udekorowane.

Podczas warsztatów uczniowie zawsze przestrzegali zasad higieny i BHP. Zwracali uwagę na sposób szatkowania, krojenia przygotowywania niektórych składników do sałatki. Wymieniali się swoimi doświadczeniami. Zauważyli, że warto ściśle trzymać się chronologii wykonywania poszczególnych etapów przepisu. Uświadomili sobie również, jak stosowanie różnych przypraw, ziół, może wpłynąć na charakter dania.

Wszystkim uczestnikom i opiekunom przez cały czas towarzyszył dobry humor. Opiekunkami i koordynatorkami warsztatów kulinarnych były panie Katarzyna Murawska i  Anna Walczak, których potrawy przygotowane wspólnie z młodzieżą gościły na stołach w czasie promocji słuchowiska „Na herbatce u Fenrycha”.

Fotogaleria

Projekt dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu "Patriotyzm Jutra"

 

Listopad w GCKiR w Krobi był pełen spotkań i atrakcji.  Na deskach sceny odbyły się warsztaty teatralne przygotowane przez Panie Annę Walczak i Dorotę Worwa w których brała udział młodzież ze Szkoły Podstawowej w Pudliszkach. Młodzież przygotowała scenkę w której rozmawiała o tym czym dla młodych ludzi jest wolna ojczyzna i patriotyzm. Młodzi aktorzy w bardzo ciekawy sposób zagrali scenkę o babci i dziadku, którzy opowiadali swoim wnukom historię o pracy w Pudliszkach i o bohaterze niepodległej którym był Stanisław Fenrych. Opowiadaniom towarzyszyła miła atmosfera w której to babcia i dziadek wraz z wnukami jedli pizze z ketchupem z Pudliszek.

FOTOGALERIA

Czytaj więcej...

Tytułem wprowadzenia

Odcinek 1 – 1920 rok

Dzień kapitulacji Niemiec - 11 listopada 1918 - uznano za zakończenie I Wojny Światowej. Tę datę,  Polacy przyjęli jako swoje narodowe święto, upamiętniające odzyskanie niepodległości po 123 latach zaborów. Scalenie ziem trzech zaborów i zbudowanie państwa polskiego wymagało czasu i współpracy wielu ludzi.

Ludność Wielkopolski, leżącej na terenie zaboru niemieckiego, już w czasie wojny szykowała się do walki o przynależność do Polski. Wybuch Powstania Wielkopolskiego 26 grudnia 1918 był konsekwencją tych działań. Zwycięstwo powstańców przyczyniło się do powrotu Wielkopolski do Polski.

28 czerwca 1919  podpisano Traktat Wersalski, na mocy którego Wielkopolska wróciła do macierzy. Postanowienia traktatu wersalskiego weszły w życie dopiero 10 stycznia 1920 roku, ale od 1919 trwał skomplikowany proces budowania instytucji polskich umożliwiających sprawne funkcjonowanie młodego państwa.

Po wojnie rozpoczęła się migracja Niemców  wracających z Wielkopolski do swego kraju. Decyzje o powrocie podejmowali właściciele majątków ziemskich, urzędnicy, fabrykanci, którzy wcześniej przyjechali z Niemiec zachęceni przez pruskiego zaborcę, konsekwentnie prowadzącego politykę kolonizacyjną ziemi wielkopolskiej. Opuszczający Polskę Niemcy sprzedawali polskim władzom swoje majątki, które z kolei obywatele polscy mogli odkupić od Urzędu Ziemskiego.

Majątki zazwyczaj były w kiepskim stanie, bo wojna zahamowała rozwój gospodarczy. W dodatku powojenna sytuacja gospodarcza była bardzo niestabilna.  Trzeba było mieć wiele odwagi, by podjąć wyzwanie inwestycyjne.

W takich właśnie okolicznościach Stanisław Fenrych kupił Pudliszki od Urzędu Ziemskiego.

Wśród bohaterów tego odcinka występują postaci, które w tamtych czasach żyły naprawdę... Są to Stanisław Fenrych, jego matka - Helena Fenrychowa, Teresa Boszulak (księgowa) oraz Franciszek Adamczak (mistrz warsztatów).

Pozostali – czyli Tekla Czarnohorska, Maurycy Nieśmigły i służąca Jadzia, zostali wymyśleni przez autorkę.

ODCINEK PIERWSZY

Czytaj więcej...

BIP

Na herbatce u Fenrychów

Godziny otwarcia GCKiR

Sekretariat czynny:

poniedziałek - piątek

9:00 - 15:00