foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Gminne Centrum Kultury i Rekreacji

im. Jana z Domachowa Bzdęgi w Krobi

W warsztatach kulinarnych wzięli udział uczniowie z klasy 7. Na zajęciach rozmawiali o  potrawach, które mogłyby zagościć na stole u Stanisława Fenrycha podczas uroczystego przyjęcia. Wspominali dawne czasy i produkty, dzielili się spostrzeżeniami na temat różnych przetworów powstałych w założonej przez Fenrycha przetwórni. Dyskutowali na temat zmian w dzisiejszej produkcji, sposobów przechowywania warzyw, marmolady, ketchupu, kontynuacji dzieła Stanisława Fenrycha.

Uczniowie przygotowali zupę pomidorową, sałatkę kalafiorową z pomidorem i serem feta, sałatkę z fasolek, kukurydzy i selera. Hitem okazała się sałatka z makaronu, pora i suszonych pomidorów. Ponadto uczennice przygotowały ponad 200 rogalików z marmoladą wieloowocową. Powstały dwa biało-czerwone torty podkreślające patriotyczną postawę Stanisława Fenrycha. Ogromnym wyzwaniem było przygotowanie poczęstunku składającego się z kilku potraw i zwiększonej liczbie porcji. Dzieci zapoznały się z obróbką poszczególnych produktów, warzyw, celowością doboru temperatury i poziomu piekarnika, ale również mąki, tłuszczu, śmietany ze względu na rodzaj ciasta. Podczas zajęć kulinarnych uczniowie nabywali oraz rozwijali umiejętności posługiwania się sprzętem AGD, a także obsługą sprzętu gospodarstwa domowego. Analizowali przepisy. Przygotowali produkty, czyścili, myli, skrobali, kroili, ważyli, odmierzali odpowiednią ilość danego składnika potrawy. Przez cały czas zwracali uwagę na estetykę i kulturę języka, fachowe nazwy produktów. W trakcie zajęć ugruntowali też swoją wiedzę na temat przyczyn psucia się żywności oraz sposobów przechowywania rozmaitych produktów.

Uczestnicy sprawnie wykonywali powierzone im zadania, chętnie współpracowali w grupie, doskonale radzili sobie z przywróceniem porządku i ładu w kuchni. Stoły zostały starannie nakryte i ładnie udekorowane.

Podczas warsztatów uczniowie zawsze przestrzegali zasad higieny i BHP. Zwracali uwagę na sposób szatkowania, krojenia przygotowywania niektórych składników do sałatki. Wymieniali się swoimi doświadczeniami. Zauważyli, że warto ściśle trzymać się chronologii wykonywania poszczególnych etapów przepisu. Uświadomili sobie również, jak stosowanie różnych przypraw, ziół, może wpłynąć na charakter dania.

Wszystkim uczestnikom i opiekunom przez cały czas towarzyszył dobry humor. Opiekunkami i koordynatorkami warsztatów kulinarnych były panie Katarzyna Murawska i  Anna Walczak, których potrawy przygotowane wspólnie z młodzieżą gościły na stołach w czasie promocji słuchowiska „Na herbatce u Fenrycha”.

Fotogaleria

Projekt dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu "Patriotyzm Jutra"

 

BIP

Godziny otwarcia GCKiR

Sekretariat czynny:

poniedziałek - piątek

9:00 - 15:00

VIII Festiwal Tradycji i Folkloru

SPONSOR:

PATRONAT MEDIALNY: