W dniach 29 kwietnia – 1 maja w Zbąszyniu odbywał się III Ogólnopolski Festiwal Dud Polskich. W ciągu tych trzech dni koncertowania widzowie mieli szansę zobaczyć wszystkie osiem rodzajów dud występujących na terenie naszego kraju, a ponadto także dudy białoruskie. Zaprezentowali się zatem artyści z Podhala, Beskidu Śląskiego i Żywieckiego oraz ze wszystkich zakątków dudziarskiej i koźlarskiej Wielkopolski. Oczywiście nie zabrakło i Biskupian.
W środę 19 kwietnia Biskupiański Gościniec w Domachowie wypełnił się smakowitymi zapachami. Wszystko dzięki grupie dzieciaków z Poznania, która przyjechała do Domachowa by wziąć udział w warsztatach kulinarnych.
Ponad pięćdziesiątka dzieci pod czujnym okiem prowadzących – Jolanty Łabusińskiej i Elżbiety Kamińskiej przygotowywała naleśniki oraz leguminę. W czasie zajęć uczestnicy słuchali też opowieści na temat biskupiańskich zwyczajów i tradycji oraz słuchali dudziarskiej muzyki by na koniec z apetytem zjeść efekty swojej pracy na warsztatach. Poza gotowaniem grupa zwiedziła też zabytkowy kościół w Domachowie, gdzie historię miejsca przedstawił ksiądz proboszcz Paweł Minta. Ponadto w programie znalazł się Quest „W poszukiwaniu domachowskiego skarbu”, a także wizyta na ściance wspinaczkowej w Krobi.
Festiwal „Wszystkie Mazurki Świata” odbywający się w dniach 17-22 kwietnia w Warszawie łączy w sobie mnóstwo różnych wydarzeń, warsztatów, potańcówek, koncertów tematyką nawiązujących do kultury tradycyjnej. Jednym z tych wydarzeń jest konkurs „Stara Tradycja”, którego celem jest promowanie młodych muzyków i śpiewaków będących kontynuatorami muzyki wiejskiej z konkretnych regionów Polski. W tym roku udział w konkursie wzięła również kapela z Biskupizny w składzie: Julia Hampelska (skrzypce) i Adrian Maćkowiak (dudy).